Salta al contingut

AJUDA PER A LES FAMÍLIES | CRIANÇA DELS FILLS

Els fills i els mòbils. Part 2: Ensenya als teus fills a gastar el mòbil amb coneixement

Els fills i els mòbils. Part 2: Ensenya als teus fills a gastar el mòbil amb coneixement

 Un smartphone és una ferramenta molt poderosa, però segons com s’utilitze pot ser útil o perillós. Com pots ensenyar al teu fill a gastar el mòbil amb coneixement? Per exemple, quant de temps li deixaràs gastar-lo? a

 El que hauries de saber

  •   Un smartphone comporta perills. Com vam vore en l’article «Els fills i els mòbils. Part 1: Hauria de tindre un mòbil el meu fill?», un smartphone dona accés al xiquet a tota classe de continguts d’Internet, tan bons com roïns.

     «És molt fàcil oblidar que un smartphone podria exposar els nostres fills a gent i idees perilloses.» (Brenda)

  •   Els fills necessiten guia. És cert que els jóvens estan molt acostumats a la tecnologia, mentres que per als adults és una cosa relativament nova. No obstant, això no vol dir que, com que els pares no estan al dia amb les noves tecnologies, els fills estiguen millor preparats per a decidir quan i com usaran els seus smartphones.

     És de veres que el teu xiquet podria saber usar l’smartphone molt millor que tu, però no hem de confondre l’habilitat amb la maduresa. Inclús els xiquets que saben molt de tecnologia, necessiten que els seus pares els ensenyen a utilitzar el seu mòbil amb responsabilitat.

     «Donar-li un mòbil al teu xiquet sense ensenyar-lo, és com donar-li les claus d’un cotxe, posar-lo al volant, encendre-li el motor i després dir-li: “Ves a espai”, sense haver-lo ensenyat primer a conduir.» (Seth)

 Què pots fer?

  •   Familiaritza’t amb les característiques del seu mòbil. Aprén quines configuracions ajudaran el teu fill a utilitzar el telèfon amb responsabilitat. Per exemple:

     Quins ajustos en el mòbil et permetran limitar el temps d’ús i els continguts?

     Sabies que la configuració que bloqueja els continguts inapropiats no sempre funciona?

     Com més familiaritzat estigues amb el mòbil del teu fill, millor preparat estaràs per ajudar-lo a saber com utilitzar-lo amb responsabilitat.

     Principi bíblic: «L’home expert consolida el seu poder» (Proverbis 24:5).

  •   Posa-li límits. Decidix quines coses li deixaràs fer i quines no. Per exemple:

     Li deixaràs tindre el mòbil mentres esteu menjant o que l’utilitze quan visiteu a la família o als amics?

     Hauria de tindre el mòbil en la seua habitació per la nit?

     Quines aplicacions li deixaràs tindre?

     Quant de temps li deixaràs gastar-lo?

     Li posaràs un límit de temps al dia?

     Assegura’t que conega les normes i estigues preparat per a disciplinar-lo si les incomplix.

     Principi bíblic: «No estalvies a un jove la correcció» (Proverbis 23:13).

  •   Supervisa’l. Aprén-te la contrasenya del seu mòbil i revisa’l sempre que siga necessari. Comprova els missatges, les aplicacions, les fotos i els llocs web.

     «Li vam dir a la nostra filla que de tant en tant revisaríem el seu mòbil sense avisar-la. Però si descobríem que l’havia gastat de mala manera, li posaríem límits.» (Lorraine)

     Recorda que com a pare, tens tot el dret de decidir com gastaran els teus fills el mòbil.

     Principi bíblic: «El jove deixa entreveure en el seu fer si el seu obrar és pur i honrat» (Proverbis 20:11).

  •   Ensenya-li valors morals. Ajuda el teu fill a tindre el desig de fer lo correcte. Això és important perquè, facen el que facen els pares, si un xiquet vol amagar-los coses, trobarà la manera de fer-ho. b

     Per això, ajuda el teu fill a tindre bones qualitats com ser honrat, tindre autocontrol i ser responsable de les seues accions. Si el teu xiquet aprén valors morals, serà més probable que utilitze el mòbil amb coneixement.

     Principi bíblic: Les persones madures «tenen els sentits aveats a destriar entre el bé i el mal» (Hebreus 5:14).

a En este article, el terme smartphone es referix a un mòbil que té accés a Internet. Bàsicament és com un ordinador xicotet.

b Per exemple, alguns xiquets utilitzen una «aplicació fantasma» que pareix innocent, com una calculadora, per a amagar coses als seus pares.