VA SER DISSENYAT?
L’habilitat del mascarell per a submergir-se
El mascarell és una au marina gran capaç de llançar-se a l’aigua a una velocitat màxima de 190 quilòmetres per hora. Quan colpeja l’aigua, l’impacte pot superar 20 voltes la força de la gravetat. Com poden els mascarells sobreviure a estes immersions i ser capaços de tornar a repetir-les?
Pensa en açò: Abans de tocar l’aigua, el mascarell estira les ales i les posa cap arrere, i aixina adquirix l’aerodinàmica d’una fletxa. Utilitza una membrana protectora que té sobre els ulls i unfla els òrgans del coll i del pit per a que actuen com airbags i absorbisquen l’impacte.
Quan el mascarell penetra en l’aigua, el seu bec, cap i coll formen un con. D’esta forma, la pressió de l’impacte no se centra en un únic múscul, sinó que es distribuïx per tots els músculs del coll. En un instant, el mascarell adapta els seus ulls per a vore baix l’aigua.
A quina profunditat pot bussejar? La força de la immersió el pot portar a una profunditat de quasi 11 metres, però pot continuar baixant aletejant amb les ales mig doblades i impulsant-se amb les potes en forma de palma. De fet, se’ls ha vist bussejant a una profunditat de més de 25 metres. Quan acaba de bussejar, és capaç de pujar cap a la superfície sense cap esforç i estar preparat per a tornar a volar.
Mira com se submergixen els mascarells
Els investigadors van dissenyar mascarells biònics per a ajudar en operacions de rescat. S’esperava que estos robots volaren, pogueren bussejar i estigueren llestos per a volar una altra volta. No obstant, durant les proves dels prototips, un dels robots es va trencar diverses voltes per colpejar l’aigua amb massa violència. Açò va fer que els investigadors arribaren a la conclusió que el prototip «no estava a l’altura del mascarell a l’hora de colpejar l’aigua».
Què penses? L’habilitat del mascarell per a submergir-se és producte de l’evolució? O va ser dissenyat?