Salta al contingut

VA SER DISSENYAT?

El mecanisme de neteja de la formiga fustera

El mecanisme de neteja de la formiga fustera

 Per a que un insecte puga volar, escalar i sentir què té al voltant, és vital que estiga net. Per exemple, quan una formiga té l’antena bruta es reduïx la seua habilitat per a orientar-se, comunicar-se i detectar olors. Per això, el zoòleg Alexander Hackmann diu: «No trobaràs mai un insecte brut. Ells ja han trobat la solució per a llevar-se la brutícia».

 Pensa en açò: Hackmann i els seus companys van estudiar el mecanisme que gasta una espècie de formiga fustera (Camponotus rufifemur) per a netejar-se les antenes. I van descobrir que la formiga elimina les partícules de diferents tamanys de les seues antenes formant una espècie de pinça al doblegar la pota i passant les antenes per eixa pinça. Esta pinça té unes pues grosses que eliminen les partícules més grans de brutícia. Les més xicotetes s’eliminen amb una pinta molt fina que té uns espais de la mateixa mida que els pèls de l’antena de la formiga. I les partícules més xicotetes (fins a 80 voltes més xicotetes que el cabell d’un humà) es lleven amb les pues d’una pinta encara més fina.

 Mira com es neteja les antenes una formiga fustera

 Hackmann i el seu equip creuen que el mecanisme que gasten les formigues per a tindre les antenes netes podria aplicar-se a la indústria. Per exemple, mètodes similars podrien ser útils per a mantindre la neteja en la fabricació de components microelectrònics delicats i semiconductors, ja que inclús la mínima contaminació pot fer que es presenten defectes.

 Què penses?: El mecanisme de neteja de la formiga fustera és resultat de l’evolució? O va ser dissenyat?